chmuryl
chmuryp

Półkolonia Zimowa - Dzień VII








Dzień VII – 06.02.2018r. – wtorek

Z wielką radością i zaciekawieniem rozpoczęliśmy wtorkowy dzień półkolonii zimowej. Już od rana było gwarno i wesoło, dzieci pełne siły i werwy czekały na rozpoczęcie zajęć półkolonijnych. Dzień rozpoczął się  od  rozwijania aktywności poznawczej  poprzez  stworzenie warunków do prowadzenia działań badawczych, rozwijania zainteresowań poznawczych, do czerpania  radości w odkrywaniu świata. W dzisiejszym dniu zabawy badawcze przebiegały pod hasłem: CO JEST OSTRE A CO NIE?. Wykorzystując zmysł węchu i smaku rozpoznawały i opisywały smak, zapach przypraw i warzyw. Ciekawe doświadczenie podobnie jak w programie Master Chef. Celem zajęć było uwrażliwianie zmysłu smaku i węchu,  rozwijanie myślenia poprzez tworzenie skojarzeń na podstawie doznań węchowych i smakowych, uświadomienie dzieciom i młodzieży bogactwa i różnorodności smaków i zapachów, wykonanie pracy plastycznej z wykorzystaniem przypraw. Zabawy badawcze umożliwiły każdemu półkoloniście poszerzenie i pogłębienie wiadomości przy wykorzystaniu różnorodnych środków, form  i metod pracy. Przeprowadzone zabawy i  doświadczenia oraz obserwacje były świetną okazją do poznawania przez dzieci i młodzież otoczenia przyrodniczego a w tym i innych kultur.

Kolejnym punktem dnia były zmagania sportowe pod hasłem „SPORT=ZDROWIE”.  Głównym celem zorganizowanych potyczek sportowych w Szkole Podstawowej Nr 14 była: popularyzacja „małego sportu” poprzez zabawę oraz integracja półkolonistów.
Dzieci obiecały zdrową rywalizację  i dobrą zabawę. Każde dziecko miało możliwość sprawdzić swoje predyspozycje sportowe w różnych konkurencjach. Półkoloniści z zaangażowaniem biegali, skakali w workach, czworakowali slalomem, przenosili woreczki na głowie, rzucali woreczkami na odległość, zbierali woreczki na czas, „kelnerowali”. Zawody sportowe zakończyła zabawa z wykorzystaniem elementów pedagogiki zabawy – chusta animacyjna. Wszyscy świetnie się bawili, uczestnicząc w poszczególnych konkurencjach. Liczyła się radość i zabawa, a także fakt, że nie jest ważne, które miejsce zajmą, lecz to, że mogą brać udział w sportowej zabawie razem z innymi kolegami i koleżankami. Zawody zakończono wzajemnymi gratulacjami, piosenką i zabawą. Ucząc dzieci zdrowej rywalizacji, promujemy zdrowy styl spędzania wolnego czasu oraz dostarczamy im radości i satysfakcji z możliwości uczestnictwa w różnorodnych konkurencjach sportowych, a wracając do Oratorium cieszyli się radością, że mamy śnieg bawiąc się rzucając śnieżkami, podskakując w białym puchu śniegowym i ulepili pięknego bałwana.

Po obiedzie co w planach? – ulubione działanie plastyczne  „Pachnący obrazek”. Dowolna technika pozwoliła dzieciom rozwinąć skrzydła wyobraźni. Prześcigali się w pomysłach i zastosowanych przyprawach. Powstały prawdziwe arcydzieła. No i zabawy, które tak kochają dzieci na powietrzu z rówieśnikami. To najlepsza kuracja na wzmocnienie tężyzny i odporności. A jeszcze jak jest wszędzie pełno śniegu to już SUPER ZABAWA!!!.

Przyznać musimy, że dzień  był  udany, bogaty w przeżycia, a przede wszystkim radosny, ponieważ byliśmy RAZEM.

Warto wiedzieć:


Czy wiesz, czym różnią się od siebie różne gatunki papryki? Po czym je rozpoznać i w jakich potrawach smakują najlepiej? Czym różni się papryka Tabasco od Habanero i który rodzaj papryki jest najbardziej pikantny w Skali Scovilla.
Skala Scovilla (SHU) określa stopień ostrości, im wyższa wartość, tym papryka bardziej pikantna.
Europa zyskała PAPRYKĘ dzięki pierwszej wyprawie Kolumba.
Lekarz pokładowy mówił, że to pieprz ostrzejszy od pieprzu kaukaskiego.
Początkowo paprykę nazywano pieprzem hiszpańskim albo indiańskim.
Szybko zawojowała Półwysep Pirenejski, gdzie uprawiano ją najpierw jako roślinę ozdobną i leczniczą, ale wkrótce doceniono też jej walory kulinarne.



Dziś uprawia się ją głównie w klimacie gorącym i ciepłym – w Amerykach, na Antylach, w Afryce, Indiach, Chinach, Japonii, krajach śródziemnomorskich.

RODZAJE PAPRYKI
Papryka Bell – popularna papryka uprawiana w Polsce. Pochodzi z Meksyku, Środkowej i Południowej Ameryki. Czerwona, żółta, pomarańczowa, czekoladowa, liliowa, kremowa, fioletowa i zielona ma pękate, słodkie i soczyste strąki o świeżym orzeźwiającym smaku (0 SHU*).

Papryka Pimento – czerwona papryka (długość strąków 7-10 cm), słodkawa i niezbyt ostra (100-500 SHU). Pochodzi z Ameryki Południowej. Niezastąpiony składnik kuchni portugalskiej i hiszpańskiej, dodaje się ją do paelli i tapas, grilluje, marynuje, nadziewa oliwki.

Papryka Tabasco - to małe czerwone lub żółte strączki, składnik sosu o tej samej nazwie. Pochodzi z Ameryki Środkowej, ma ostry smak z owocową nutą (30 000-50 000 SHU), ale palenie szybko znika. Zaostrza smak potraw meksykańskich.

Papryka Habanero -należy do najostrzejszych na świecie. Ma kulisty kształt i czerwony kolor, po ususzeniu – prawie czarny. Wchodzi w skład sosów, nadaje się do marynat, zmielona dodawana jest do przyprawy chili. Jej specjalna odmiana red savina habanero ma 577 000 SHU

Papryka Hungarian hot - sprowadzona na Węgry przez Turków, nadaje smaku kuchni węgierskiej, serbskiej i mołdawskiej. Słodko-ostra (1000-5000 SHU), delikatnie rozgrzewająca lub paląca ma wszechstronne zastosowanie, nie wymaga obierania.






przerywnik_zolty
© OTD 1996-2011 Stowarzyszenie Troski o Dzieci i Mlodziez im. Ks. Bronislawa Markiewicza p.n. "Oratorium Twój Dom"
adres: ul. Wojska Polskiego 28, 38-400 Krosno; tel/fax: +48 013 43 662 51; tel. kom.: 608 687 686;
NIP: 6841719572 konto bankowe: PKO S.A. I Oddzial Krosno 16 1240 2311 1111 0000 3881 3654
e-mail: biuro@otd.pl
admin