chmuryl
chmuryp

Półkolonia Zimowa - Dzień VI






Dzień VI – 05.02.2018r. – poniedziałek
Z przykrością musimy przyznać, że to już szósty dzień naszych wspólnych zabaw,a półkolonia powoli dobiega końca. Każdego dnia wypatrywaliśmy białego puchu, aż spełniły się nasze marzenia i już w piątek zrobiło się biało.

Od samego rana wychowawcy wprowadzili półkolonistów w świat zabaw. Były  ćwiczenia na rozgrzewkę  „Skojarzenia”. Wprowadzenie do tematu dnia – Zaproszenie do  „Krainy 5 Porcji”, w której znajduje się 5 wysp. Każda z nich nosiła inną nazwę: Wyspa Śniadaniowa, Wyspa Szkolna, Wyspa Obiadowa, Wyspa Popołudniowa, Wyspa Wieczorna. Każda z grup wylosowała zaproszenie na wyspę. Na wyspach umieszczone były Skrzynie Skarbów w których znajdowały się owoce, warzywa i soki odpowiednio przydzielone do ćwiczeń dla dzieci. Było też działanie plastyczne w 5 zespołach:
zespół I – „Wyspa śniadaniowa”, zadaniem połkolonistów było wysłuchanie bajki …Pewnego dnia król Łakomczuch Wielki odpoczywał po Śniadaniowym Obżarstwie, leżąc na wielkim łożu. Łoże uginało się pod jego ciężarem i ogromnie skrzypiało. Sapał i stękał. Obracając się z trudem na swym łożu zauważył, że z wiatrem wpadła do komnaty przez otwarte okno Owocowa Wróżka. Wtedy przypomniał mu się dawno zapomniany aromat ogrodów i pól. Łakomczuch Wielki nie chodził po swoich ziemiach, gdyż był na to zbyt poważny i za gruby. Chodzenie sprawiało mu ogromny trud. Owocowa Wróżka odwiedzając kolejne komnaty pozostawiała w nich cudowny zapach owoców i warzyw…Kolejnym zadaniem półkolonistów było  napisanie dla nadwornego kucharza  menu na śniadanie.
zespół II – „Wyspa szkolna” wykonał zaproszenie na śniadanie oratoryjne dla swoich kolegów,
zespół III – „Wyspa obiadowa” wykonał zegar wskazujący spożycie 5 porcji owoców, warzyw  i soków dziennie,
zespół IV – „Wyspa popołudniowa” działanie twórcze - opisywał przedmioty znajdujące się w Skrzyni Skarbów za pomocą zmysłów wzroku, smaku, dotyku, węchu i słuchu według instrukcji tak, aby zachwycić kolegów i koleżanki do ich jedzenia na podwieczorek,
zespół V – „Wyspa wieczorna” półkoloniści przygotowali 2 zestawy porcji, które  składały się z owoców, soków i kanapek kolorowych,
Zajęcia przebiegały w formie radosnej, spontanicznej zabawy. Celem zajęć było poznanie zasad zdrowego stylu życia, wskazanie na wartości odżywcze warzyw, owoców i soków, wdrażanie do sporządzania 5 zdrowych posiłków dziennie oraz stymulowanie aktywności twórczej półkolonistów.

Tak upłyną nam czas do śniadania. Po śniadaniu wyruszyliśmy na spacer, którego celem było podziwianie krajobrazu zimowego. Dotarliśmy do ArtKina na seans filmowy „FERNARDO”. Co możemy powiedzieć o tym filmie: po pierwsze - niezwykle sympatyczni bohaterowie. Uwagę przykuwał nie tylko Fernando, ale też koza Lupe, byk Valiente, pies Paco, jeż Cuatro. Po drugie - liczne sceny komediowe przeznaczone dla różnych grup wiekowych, dużo powodów, by parskać gromkim śmiechem. Po trzecie - cały czas na ekranie działo się coś, co przykuwało uwagę. Przyznać trzeba, iż najważniejsze było przesłanie animacji - Od momentu, kiedy wydamy z siebie pierwszy krzyk, aż do ostatniego tchnienia, świat nie przestaje nam mówić, jacy mamy być, co możemy robić,a co jest poza naszym zasięgiem. Ale świat się myli! Zamiast ślepo podążać za drogowskazami, jakie wyznaczają nam inni, powinniśmy słuchać własnego serca.



 
Po obiedzie przyszedł czas na zajęcia relaksacyjne w Sali Doświadczania Świata, swobodne zabawy w grupach według zainteresowań i potrzeb dzieci, gry stolikowe, słuchanie muzyki, budowanie z klocków konstrukcyjnych. No i oczywiście upragnione zabawy na świeżym powietrzu. Przecież wokół zrobiło się biało. Zimowym szaleństwom nie było końca.

Warto wiedzieć:
Jedzenie warzyw i owoców to podstawa niezbędna, aby zapewnić sobie zdrowie, witalność i zminimalizować ryzyko wielu chorób.
Warzywa i owoce są w diecie niezbędne ze względu na zawartość cennych witamin: głównie witaminy C, β-karotenu i kwasu foliowego, a także składników mineralnych: wapnia, potasu i magnezu. Bardzo istotną rolę spełniają również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym – zapobiegają chorobom.
Warzywa i owoce wyróżnia też obecność błonnika, który jest swoistą szczotką fizjologiczną – zbiera na siebie toksyny.
Większość warzyw i owoców zawiera 80-90% wody, są zatem niskokaloryczne i pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Minimum 5 porcji warzyw i owoców w praktyce - jadłospis

„Jedz co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie?”. Poniżej podpowiadamy, co jeść na śniadanie, obiad, kolację, żeby realizować to zalecenie.

DZIEŃ 1 - 5 porcji warzyw, 2 porcje owoców
Pieczywo razowe z wędliną, surówka z pomidora i ogórka świeżego z jogurtem naturalnym
1 jabłko
Warzywa pieczone (1/2 cukinii, 1/2 papryki, kilka pieczarek) z ryżem brązowym
Koktajl z 2 plastrów arbuza z miętą
Sałatka z brokułu gotowanego z jajkiem na twardo i serem feta

DZIEŃ 2 - 3 porcje warzyw, 2 porcje owoców
Jajecznica ze szczypiorkiem i kilkoma rzodkiewkami
3 śliwki
Filet z kurczaka z młodymi ziemniakami i kalafiorem
Płatki owsiane lub żytnie na mleku z garścią malin i borówek
Serek wiejski z pomidorem

DZIEŃ 3 - 5 porcji warzyw, 2 porcje owoców
Pieczywo razowe, twaróg rozrobiony z jogurtem naturalnym i kubkiem malin
Kubek porzeczek
Bigos z młodej kapusty z koperkiem i chudym mięsem
Pomidory (2 szt.) z mozzarellą
Sałatka z rukolą, cukinią grillowaną, kurczakiem i suszonymi pomidorami
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/5-porcji-warzyw-i-owocow-w-praktyce_42985.html





przerywnik_zolty
© OTD 1996-2011 Stowarzyszenie Troski o Dzieci i Mlodziez im. Ks. Bronislawa Markiewicza p.n. "Oratorium Twój Dom"
adres: ul. Wojska Polskiego 28, 38-400 Krosno; tel/fax: +48 013 43 662 51; tel. kom.: 608 687 686;
NIP: 6841719572 konto bankowe: PKO S.A. I Oddzial Krosno 16 1240 2311 1111 0000 3881 3654
e-mail: biuro@otd.pl
admin